Studiekeuze voor scholen

Voor scholen heb ik een vast aanbod, wat ik bij u op school verzorg. Als u andere wensen heeft, dan maak ik graag een vrijblijvende afspraak met u om de mogelijkheden te bespreken. Hieronder vindt u informatie over:

– Training ‘Studiekeuze in een dag’ voor scholieren
Workshop ‘Helpen bij kiezen’ voor ouders

Training ‘Studiekeuze in een dag’ voor scholieren

Elk schooljaar is er een groep scholieren die het moeilijk vindt om een studiekeuze te maken, mogelijk niet veel actie onderneemt of grote twijfels heeft. Deze groep helpen kan veel tijd gaan kosten. Ik kan u daarbij ondersteunen door voor deze groep op uw school een studiekeuzecursus te verzorgen. Deze duurt een hele dag (van half 10 ’s ochtends tot 3 uur ’s middags).

De dag wordt onderverdeeld in twee delen. In het ochtendprogramma staat (het belang van) zelfkennis centraal. Door middel van opdrachten over kwaliteiten, interesses en keuzestijlen krijgen de scholieren meer inzicht in zichzelf. Ook een professionele keuzetest maakt onderdeel uit van dit dagdeel.

In het middagprogramma ligt de nadruk op de opleidingen. Nu scholieren weten wat ze zoeken in een studie, is het makkelijker om een keuze te maken. Door de opleidingen weg te strepen die ze zeker niet willen gaan doen, maken ze een eerste selectie. In deze fase voer ik met alle scholieren een kort coachingsgesprek. Uiteindelijk blijven er in de meeste gevallen 3-15 opleidingen over, waarna ze een actieplan maken over hoe dit tot één opleiding kan worden terug gebracht. Het geheel wordt afgesloten met een presentatieronde, waarin elke scholier vertelt wat de dag hem of haar heeft opgeleverd. U kunt hier als medewerker van de school bij aanwezig zijn (dat wordt door de leerlingen zelfs zeer gewaardeerd).

De groepen bestaan uit minimaal acht en maximaal twaalf scholieren.  De kosten per cursus zijn €600 incl. BTW, plus reiskosten.

Workshop ‘Helpen bij kiezen’ voor ouders

Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kind over studiekeuze in gesprek te gaan. In een workshop voor 20-50 personen geef ik in twee uur uitleg over studiekeuze en wat daar als ouder bij komt kijken. Wat onder andere aan bod komt, is:

– Waarom is kiezen zo moeilijk
– Fasen in het kiezen
– Keuzestijlen
– De rol van de ouder
– Tips voor een goed gesprek

Ouders krijgen in deze workshop niet alleen veel theorie, maar gaan ook zelf aan de slag en vooral in gesprek met elkaar. Er is volop ruimte om vragen te stellen en eigen situaties voor te leggen. Deze workshops worden door ouders meestal zeer hoog beoordeeld. Het geeft hen een steun in de rug en nieuwe motivatie om thuis weer met studiekeuze aan de slag te gaan. Het aanbieden van deze workshop verhoogt de mate van ouderparticipatie op uw school.

Als u interesse heeft in deze workshop, dan overleg ik graag met u de details en wensen met betrekking tot de inhoud. De kosten zijn €350 incl. BTW voor een workshop van twee uur, plus reiskosten.