Studiekeuze voor scholieren

Studiekeuze hoeft niet ingewikkeld te zijn, je moet alleen even weten hoe het werkt!

Studiekeuze is vaak het eerste moment waarop je als scholier zelf een belangrijke keuze moet gaan maken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor die keuze. En alsof er al niet genoeg druk op ligt, is het maken van een goede keuze door allerlei overheidsmaatregelen de laatste jaren nog veel belangrijker geworden. Maar:
– hoe maak je eigenlijk een keuze,
– hoe weet je of jouw keuze de juiste is en
– hoe weet je welke studies bij je passen?

Als je met dat soort vragen rondloopt, dan is het zinvol om eens langs te komen voor één of meerdere studiekeuzegesprekken.

De mogelijkheden 

Je kunt kiezen uit meerdere opties:

A – Een traject van vijf afspraken van ongeveer een uur. Hierin maak je een test, krijg je opdrachten en ga je nadenken over wat jou motiveert en inspireert. Aan het eind van het traject weet je wat je wilt gaan studeren en kun je uitleggen waarom deze keuze bij jou past.

B – Een individueel gesprek van ongeveer een uur. Als je wilt kun je vooraf ook een test maken. Het is uiteraard ook mogelijk om meerdere gesprekken van een uur te voeren. Dit is een goede keuze als je zelf al veel voorwerk hebt verricht en al enig idee hebt wat je wilt gaan studeren of alleen even een zet in de juiste richting nodig hebt.

C- Deelnemen aan een cursus van een hele dag (0930-1600 uur). In een kleine groep beginnen we bij het begin en gaan we onderzoeken waar je interesses liggen, waar je goed in bent en welke opleidingen daarbij passen. Aan het eind van de dag ga je in de meeste gevallen met een kleine lijst mogelijke studies naar huis en heb je een actieplan, zodat je weet wat je moet doen om tot een definitieve keuze te komen.

Lees verder over deze opties

Keuzetesten

Als je wilt kun je vooraf een professionele keuzetest maken. Ik gebruik hiervoor de LINC van het LDC, gebaseerd op de menstypen van Holland. Hieruit komt een profiel van je interesses en competenties, zodat we kunnen zien wat er bij je past. In het gesprek leg ik je uit hoe je het testrapport moet lezen en uiteraard krijg je deze op papier mee naar huis.

Vragen en advies

Als je korte vragen hebt over studiekeuze neem dan contact met me op. Ik help je graag verder en reken hier geen kosten voor.

Waar en hoe

Je bent altijd welkom om bij mij op locatie in Castricum het gesprek te komen voeren. We kunnen ook afspreken bij een Coachhuis in de buurt, bv in Alkmaar, Haarlem of Amsterdam. Als je ver uit de buurt woont, neem dan even contact op voor de mogelijkheden. Het gesprek voeren via Skype gaat ook prima.

Als je het prettig vindt, kun je één iemand meenemen naar het gesprek,