Studiekeuze voor scholieren

Studiekeuze hoeft niet ingewikkeld te zijn, je moet alleen even weten hoe het werkt!

Studiekeuze is vaak het eerste moment waarop je als scholier zelf een belangrijke keuze moet gaan maken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor die keuze. Aan de ene kant is dat leuk, want je mag iets kiezen wat je echt interessant vindt. Aan de andere kant kan het ook stressvol zijn, want:
– hoe maak je eigenlijk een keuze,
– hoe weet je of jouw keuze de juiste is en
– hoe weet je welke studies bij je passen?

Als je met dat soort vragen rondloopt, dan is het zinvol om eens langs te komen voor één of meerdere studiekeuzegesprekken.

De mogelijkheden 

Je kunt kiezen uit twee opties:

A – Een traject van vijf afspraken van ongeveer een uur. Hierin maak je een test, krijg je opdrachten en ga je nadenken over wat jou motiveert en inspireert. Aan het eind van het traject weet je wat je wilt gaan studeren en kun je uitleggen waarom deze keuze bij jou past.

B – Een individueel gesprek van ongeveer een uur. Als je wilt kun je vooraf ook een test maken. Het is uiteraard ook mogelijk om meerdere gesprekken van een uur te voeren. Dit is een goede keuze als je zelf al veel voorwerk hebt verricht en al enig idee hebt wat je wilt gaan studeren of alleen even een zet in de juiste richting nodig hebt.

Lees verder over deze opties

Keuzetesten

Als je wilt kun je vooraf een professionele keuzetest maken. Ik gebruik hiervoor de LINC van het LDC, gebaseerd op de menstypen van Holland. Hieruit komt een profiel van je interesses en competenties, zodat we kunnen zien wat er bij je past. In het gesprek leg ik je uit hoe je het testrapport moet lezen en uiteraard krijg je de uitslag mee naar huis.

Waar en hoe

Gesprekken voer ik meestal aan de eetkamertafel bij mij thuis in Castricum.

Als je het prettig vindt, kun je één iemand meenemen naar het gesprek.