Gossip girl en vitaliteit

Tijdens een cursus op de Veluwe overnachtte ik enkele dagen in iemands huis in Ede. Airbnb, ik ben er gek op. Er stond een televisie in de slaapkamer en daarnaast de dvd’s van zes seizoenen Gossip girl. Ik kende de serie niet en ben nogal nieuwsgierig ingesteld, dus ik zette een paar kussens rechtop, pakte een biertje en zette de dvd-speler aan. De serie bleek te gaan over een groep 17-jarigen op een prestigieuze, Amerikaanse high school. Ze dragen de nieuwste en duurste kleren, houden elkaar in de gaten, zijn vaak hard en veroordelend en regelmatig buitengewoon irritant. Ik vond het geweldig.

Ik ben een man van 46 en ga er vanuit dat de serie niet is gemaakt met mij in het achterhoofd. En toch werd ik gegrepen door deze serie. Dat riep bij mij de vragen op: Wwaarom? Wat spreekt me hier zo in aan? Er zijn voor de hand liggende redenen, zoals de aantrekkelijke hoofdpersonen en de vaart waarmee de serie is gemaakt. Maar ook de manier waarop de jongeren met hun ouders praten, als gelijken soms. En vooral de manier waarop ze ondanks de fouten die ze maken toch vrienden blijven en elkaar steeds opnieuw vergeven. Wie wil er niet horen bij een groep die elkaar blijft steunen en stimuleren, wat er ook gebeurt?

Maar er is volgens mij nog een reden. Mijn leven bevindt zich in rustig vaarwater. De stappen die ik zet zijn niet meer zoekend zoals bij de jongeren uit New York, maar zelfbewust met een stabiele thuisbasis. Ik heb een idee over mijzelf, de mensen om mij heen en de rest van de wereld. En wat er soms gebeurt is dat ik mezelf daar zo in vast zet, dat de vitaliteit verdwijnt. Als je alles al denkt te weten, dan valt er niks meer te ontdekken. Spelen, fouten durven maken en uitproberen! Dat is wat zij doen en wat ik regelmatig vergeet te doen.

Tijdens het bekijken van het eerste seizoen kwam er een golf van energie in me naar boven. De wereld is vol mogelijkheden. Niemand die zegt dat je de dingen na een bepaalde leeftijd altijd op dezelfde manier moet blijven doen. Bekijk de wereld met andere ogen en je ziet nieuwe kansen. Vitaliteit geeft het leven een gouden randje, zon.

Ik denk dat het mogelijk is om deze levendigheid regelmatig te voelen, maar dat het soms zoeken is naar wat dit voor elkaar krijgt. Het zal niet voor iedereen de serie Gossip girl zijn.

De actrice die één van de belangrijkste karakters speelt, heet in het echt Lively. Dat kan toch geen toeval zijn?
GOSSIP GIRL

4 gedachten over “Gossip girl en vitaliteit

 1. Christel

  Goedemorgen Leo,

  Voor het eerst op jouw site geklikt en aangenaam verrast! Gezelliger dan het nieuws op deze vroege vrijdagochtend.
  Mijn dochter van intussen alweer 30, is verslaafd aan deze serie. Ik begreep daar, zonder de serie ooit een blik waardig gekeurd te hebben, helemaal niets van.
  Moeder van twee kindjes, hoog opgeleid zoals dat heet, maar gezien de combinatie met het moederschap een redelijk geestdodende baan als juridisch adviseur bij het UWV….. Na het lezen van jouw blog begin ik er nu iets van te begrijpen! Dank daarvoor : )

  Als ik vanavond hopelijk voor 8 uur uitgeblust op de bank beland laat ik het nieuws voor wat het is en zal ik eens een poging wagen.
  Daar heb ik zelfs nu al in in : )

  Fijn weekend!
  Hartelijke groet,
  Christel Isphording

Reacties zijn gesloten.